Babysensor blog

Tegn på at fødselen nærmer seg

Det finnes mange forskjellige tegn på at fødselen nærmer seg. De vanligste tegnene på det er:

 • Endringer i livmorhalsen; den strekker seg ut
 • Sammentrekninger og endringer i intensitet og hyppighet av rier
 • Vannet går eller man mister fostervannet
 • Andre fysiske endringer, som økt vaginal utflod eller smerter i nedre del av ryggen
 • Økt spenning, nervøsitet og forventning
 • Endringer i energinivåer og søvnmønster

Endringer i livmorshalsen

Endringer i livmorhalsen består av i hovedsak to tegn. Det første tegne er at effaceringsgraden blir høyerere. Effaceringsgraden er i korte og enkle trekk at livmorhalsen blir tynnere og mykere for å kunne åpne seg, før barnet skal komme. Dette måles i prosent. For eksempel er en livmorhals som er 50 prosent effacert, halvparten så lang som den var i starten av svangerskapet. 

Det andre tegnet er dilatasjon. Livmorhalsen begynner å åpne seg når babyen beveger seg nedover fødselskanalen. 

Hva er rier og hva er tegnene på at di nærmer seg?

Rier er periodisk sammentrekning og avslapping av livmoren som oppstår under fødselen. De hjelper livmorhalsen til å åpne seg (dilatere) og babyen med å bevege seg ned i fødselskanalen. Her er noen av nøkkelpunktene angående rier og endringer i intensitet og hyppighet:

 • Intensitet: Intensiteten til riene refererer til hvor sterke og smertefulle de er. Sammentrekninger blir typisk sterkere og hyppigere jo lenger fødselen varer.
 • Hyppighet: Hyppigheten av sammentrekningene refererer til hvor ofte de oppstår. Sammentrekninger begynner vanligvis langt fra hverandre og kommer oftere jo lenger fødselen varer.
 • Timing: Man kan ta tiden på riene, f.eks. med en klokke. Det finnes også egne apper for dette formålet. Rier kan bli tidtaket med en klokke eller en app for sammentrekningstidtaker. Her kan man bruke egne apper spesielt for gravide, f.eks. “Contractions Timer for Labor” eller andre apper, vanligvis brukt som tidtaker i idrett.

De måles vanligvis i minutter og sekunder, og varighet og hyppighet kan brukes til å bestemme hvor langt inn i fødselen en kvinne har kommet. Dette kan også være et nyttig hjelpemiddel for å skille mellom såkalte kynnere (“fake-rier”) og ekte rier.

 • Endringer i intensitet og hyppighet: Jo lenger fødselen varer, jo mer intens og hyppig blir vanligvis sammentrekningene. Dette kalles den “aktive” fasen av fødselen, og det er vanligvis den mest intense delen av fødselsprosessen.

Andre tegn på at fødselen nærmer seg

Vannet har gått, noe som betyr at man mister (noe av) fostervannet. Det kan være et tydelig tegn på at fødselen nærmer seg, men det kan også skje flere dager,  eller i enkelte tilfeller flere uker før fødselen begynner. 

 • Å miste fostervannet: Fostervannet er en tykk, klebrig substans som blokkerer livmorhalsåpningen under svangerskapet. Når livmorhalsen begynner å åpne seg (dilatere) og effacere (tynnes ut) for å forberede seg på fødsel, kan fostervannet skilles ut fra skjeden. Dette kan se ut som en klump med klar eller litt blodig væske. Det kan minne litt om en “slimpropp”.
 • Å bryte vannet: Å bryte vannet refererer til tømming av fostervannssækken, som er den væskefylt sekken som omgir babyen i livmoren. Noen kaller dette hinnesprengning. Dette skjer vanligvis under fødselen og er ofte ledsaget av en strøm eller drypp av væske fra skjeden. Fargen og konsistensen på væsken kan variere, men den er vanligvis klar eller litt gulaktig. Man benytter seg ofte av hinnesprengning, dvs at man lager hull i fostervannsblæren, for å sette i gang en treg fødsel.

Smerter i nedre del av ryggen

Ryggsmerter er vanlig under svangerskapet, og det kan bli mer intenst når fødselen nærmer seg. Det er flere faktorer som kan bidra til lave ryggsmerter under svangerskapet, inkludert:

 • Babyens vekt: Når babyen vokser og livmoren utvider seg, kan dette putte ekstra press på de lave ryggmusklene og leddbåndene, noe som kan føre til smerte og ubehag.
 • Endringer i holdning: Svangerskap kan også føre til endringer i holdning, som økt kurve i den lave ryggen (lordose) eller skråstilling i bekkenet (bekkenvippe). Disse endringene kan putte ekstra belastning på de lave ryggmusklene og leddbåndene, noe som kan føre til smerte.
 • Hormonelle endringer: Svangerskapshormoner, som relaxin, kan føre til at leddbåndene og leddene i bekkenet mykner og løsner for å forberede seg på fødsel. Dette kan føre til smerte og ustabilitet i den lave ryggen og bekkenet.
 • Det er også vanlig at kvinner opplever mer lav ryggsmerte når fødselen nærmer seg, da sammentrekningene kan putte ekstra belastning på de lave ryggmusklene og leddbåndene. I tillegg kan babyens vekt og det økte presset på livmorhalsen og bekkenet også bidra til lav ryggsmerte under fødselen. Det er viktig å rådføre seg med helsepersonell for spesifikt råd og støtte i å håndtere lav ryggsmerte under svangerskapet og fødselen.

Økt spenning og forvetning

Det er helt vanlig å oppleve økt spenning og forventing før fødselen. Når fødselen nærmer seg, er det helt naturlig at foreldre føler en blanding av forventning og glede, samt andre følelser. Svangerskap og fødsel kan være en tid med intens emosjonell oppbrudd. Hormonelle endringer, der både kropp og hjerne påvirkes av svangerskapshormoner, som progesteron og østrogen, er en del av alle graviditeter, som også påvirker oss når fødselen nærmer seg.

Noe som er vanlig er: 

 • Endringer i energinivåer og søvnmønster. Noen kan føle seg mer energiske og har problemer med å sove, mens andre kan føle seg mer slitne og trenger mer hvile. 
 • Instinkt for å gjøre alt klart: Mange kvinner opplever et sterkt ønske om å rydde, organisere og forberede seg på ankomsten av babyen når fødselen nærmer seg. Noen kaller dette for “redebygging” eller nesting. Noen rydder i skap, mens andre pusser opp flere rom.

Det er viktig å notere seg at dette bare er ment som generell informasjon og at hvert enkelt svangerskap er unikt. Forskjellige tegn kan variere veldig fra kvinne til kvinne. 

Kan dette være intressant?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *