Babysensor blog

Rier

Rier er sammentrekninger som er forårsaket av hormonfrigjøring, spesielt av hormonene oksytocin og prostaglandinernsom. Disse hormonene stimulerer livmoren til å trekke seg sammen og dette fører til at blodstrømmen til livmoren blir forbedret. Fødselsrier oppleves som regel som smertefulle.

Hvorfor har vi rier? 

Rienes hovedfunksjon er å hjelpe babyen med å bevege seg gjennom fødselskanalen og bli født. Når fødselen er i gang, begynner livmorhalsen å trekke seg sammen for å få ut barnet. 

Under den første fasen av fødselen bidrar riene til å tynne ut og åpne livmorhalsen, noe som gjør at babyen kan bevege seg ned i bekkenet. Etter hvert som fødselen skrider frem og livmorhalsen utvides mer fullstendig, bidrar sammentrekninger til å presse barnet ut av livmoren og gjennom fødselskanalen.

I tillegg til å hjelpe babyen til å bli født, spiller rier en stor rolle med å skille morkaken fra livmoren etter fødselen. Etter at babyen er født, fortsetter livmoren å trekke seg sammen, noe som bidrar til å levere morkaken og kontrollere blødningen. Samlet sett er rier en essensiell del av fødselsprosessen, de hjelper med selve fødselen og i tillegg hjelper de med separasjon av morkaken etter at babyen er født.

Tegn på at det er rier og ikke kynnere

Fysiske tegn på ekte rier og ikke kynnere. Det er lett å blande mellom kynnere og rier. Noen tegn på at fødselen snart i gang er følgende:

 • Varighet: Ekte rier vil vare i 30-70 sekunder.
 • Intensitet: Ekte rier vil bli sterkere og mer intense over tid, vanligvis starter det som et mildt ubehag og blir stadig mer smertefullt.
 • Sted: Ekte rier vil vanligvis starte i korsryggen og bevege seg til forsiden av magen.
 • Konsistens: Ekte rier vil være konsistente når det gjelder timing, varighet og intensitet.
 • Fremgang: Etter hvert som fødselen skrider frem, vil livmorhalsen begynne å utvide seg og utslettes, ekte rier vil være i samsvar med fødselens progresjon.

Det er viktig å merke seg at hver kvinnes opplevelse av en fødsel er unik, og denne listen bør brukes som en generell veiledning. Rådfør deg alltid med helsepersonell hvis du har bekymringer om riene dine.

Hvordan håndtere rier?

Rier kan være svært smertefulle, men det finnes utallige tips for hvordan man kan håndtere de. Her er noen utvalgte:

 • Avspenningsteknikker: Prøv teknikker som dyp pusting, visualisering og progressiv muskelavslaping for å hjelpe til med å takle sammentrekninger.
 • Å holde seg hydrert: Å drikke væske og holde seg hydrert kan bidra til å redusere intensiteten av sammentrekninger.
 • Bevegelse og posisjonering: Å eksperimentere med forskjellige stillinger som å stå, sitte eller gå under sammentrekninger kan bidra til å lindre smerte og ubehag.
 • Varme- og kuldeterapi: Å påføre varme eller kulde på korsryggen kan bidra til å lindre smerte.
 • Massasje: En skånsom massasje eller trykk på korsryggen kan bidra til å lindre smerter under sammentrekninger.
 • Medisinering: Noen kvinner velger å bruke medisiner som Epidural for smertelindring under fødselen. Diskuter alternativene dine med helsepersonell.
 • Støtte: Å ha en kjær eller en profesjonell støtteperson kan gi emosjonell og fysisk støtte under fødselen.

Husk at hver kvinnes opplevelse av en fødsel er unik, og det som fungerer for en kvinne fungerer kanskje ikke for en annen. Rådfør deg med helsepersonell for å finne den beste handlingsplanen for deg.