Babysensor blog

Når begynner babyer å få tenner? 

 

Alle babyer er litt forskjellig når det kommer til akkurat det med tenner. De fleste får som regel sin første tann i løpet av det første året. Den vanligste tiden for det første «riskornet» foran, nederst, er mellom fire og syv måneder. Noen babyer er faktisk født med sin første tann. Noen får også tenner før de er fire måneder. De fleste begynner altså å få tenner rundt halvtårs alder.  

Tegn på at baby tenner kommer

Det finnes en hel rekke symptomer på begynnende tenner.  Noen ganger kommer de uten noe smerte eller ubehag i det hele tatt. Andre ganger vil du kanskje merke ting som for eksempel at gummene deres blir røde, hovne og såre. Dette er en helt naturlig del av tannprosessen. Noen merker at barnet er litt mer sutrete. Andre kan i tillegg oppleve svak feber grunnet den store prosessen de går gjennom. Økt sikling er også normalt.  

Ofte gnager og tygger babyen på alt mulig av ting, nettopp fordi det klør. Det er et av de vanligste symptomene på tannutvikling. Men, når det er sagt, utforsker også babyer verden nettopp via munnen, så det med å spise på «alt», betyr ikke nødvendigvis at det er tenner på gang.  

Det finnes mange gode råd for å hjelpe babyen gjennom plagene det er å få tenner.  Her kommer våre topp fem, utprøvde tips og triks: 

  1. Det mest vanlige er å gi babyer såkalte tannleker eller biteleker. Dette er leker som er laget nettopp for å bli tygget på. Ofte er enhetene laget med en ruglete kant, og selvsagt av ufarlig materiale.  
  1. Et annet tips, er å gjøre klar en kald og ren vaskeklut for barnet. Dypp kluten vann, for så å vri den opp. Deretter putter du den i frysen i 10 minutter. Vipps har du en hjemmelaget bedøvelse for gummene.  
  1. Massasje av gummene med rene hender. Du kan gjerne la babyen få tygge på fingeren din. 
  1. En babytannbørste. Mange like å gnage på en babytannbørste. Det finnes mange på markedet. Her er en av våre favoritter. 
  1. Kald mat i en såkalt matsmokk eller fruktsmokk. Vi foretrekker å bruke begrepet matsmukk, da vi har introdusert en rekke smaker fra seks mnd. alder, nettopp for å vende babyen til mange smaker, også utover den søte fruktsmaken.  

Hentet fra https://nhi.no/sykdommer/orenesehals/tannhelse/tannfrembrudd/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *