Babysensor blog

Kjærlighetens fem språk – hvordan kan det påvirke graviditet og fødsel?

Vi har spurt ekspert på de fem kjærlighetsspråkene og BabySensor-gründer Anita Fevang. De fem kjærlighetsspråkene er:

  • Anerkjennende ord
  • Kvalitetstid
  • Tjenester
  • Gaver
  • Fysisk berøring

Grunnleggende behov

Anita lyser opp når vi stiller henne spørsmålet. Hun sier hun elsker alle temaer som omhandler forebygging og investering i best mulig barndom. For henne er tekniske hjelpemidler for økt sikkerhet og verktøy for å bedre kommunikasjon i parforholdet to sider av samme sak. Begge er viktig nettopp for noe av menneskets grunnleggende behov; trygghet og tilknytning. Dette er særlig viktig i barnets berømte første 1001 dager, men det betyr ikke at det ikke også er avgjørende også før fødsel og etter at barnet har fylt tre år. 

Flere former for trygghet

Det å skjønne at en babycall, som også måler at hjertet slår og at babyen fortsatt puster, kan føre til økt trygghet, er ikke spesielt vanskelig. Men, hva har det med kjærlighetsspråkene å gjøre? Gründeren og sosiologen forklarer ivrig; søvn er viktig for å slappe av. Det å føle seg trygg, handler ikke bare om fysiske ting, som pust, temperatur og hjertefrekvens, men også mental eller følelsesmessig trygghet. Barn som får sunn tilknytning i tidlig fase, kanskje også før babyen er født, vil få sunnere utvikling på de fleste livsområder. 

Men, som Maslows berømte behovspyramide, har babyer, men også den gravide, behov for trygghet og behovstilfredsstillelse også på andre vis enn bare mat og bolig. Vi som mennesker trenger å føle oss nær, og vi er avhengig av å føle oss viktig for andre mennesker. Sosiologen mener, i likhet med den såkalte “grunnleggeren av moderne psykologi”, William James, at det å føle at man betyr noe for andre, er et grunnleggende, menneskelig behov. 

Brukt med sukksess i barnvernet

Fevangs brede erfaring fra bruk av verktøyene i Bufetat, der hun i mange år jobbet som leder på barnevernsinstitusjon, har vist henne at det å bli kommunisert omsorg eller kjærlighet på måter vi forstår og tar til oss, er helt avgjørende for det hun kaller “full tank”. Full tank betyr at vi er vår beste utgave av oss selv, og vi er trygge på at de rundt oss vil oss vel. Dette er særlig viktig i en følelsesmessig krevende fase, som nettopp en graviditet og fødsel kan være. Vi kan bli usikre og utrygge i en relasjon, der vi aldri blir vist kjærlighet på en måte vi forstår. Derfor mener Fevang at det å lære seg og ikke minst snakke hverandres språk, er noe av det viktigste gravide par kan gjøre for fødsel og babyen som er i vente. 

Tom tank = vår verste utgave av oss selv

Med såkalt “tom tank”, blir vi uskre, og kan føle oss redde i relasjon. Da kan vi lettere overreagere og kommunisere på en lite hensiktsmessig måte.Om vi blander inn ekstreme mengder graviditetshormoner med nerver før fødsel, kan man lett havne i krangler. Om et par snakker ulike kjærlighetsspråk, forklarer Fevang at paret lett kan “snakke forbi hverandre”, til tross for at de i utgangspunktet er svært glad i hverandre. 

Ulike språk gir ulike behov

Parterapeuten Dr. Chapman, fant kjærlighetsspråkene ved at han fant mønstrene nettopp i klagene til par som vurderte skilsmisse. Kanskje kom mannen og var fortvilet fordi kona aldri hadde middagen klar, og han skulle ønske hun en gang i blant i hvertfall hadde ryddet lekene. Mannen kan ha elsket kona, som derimot klagde på at han aldri gav henne komplimenter, og at han ikke hadde sagt at han elsker henne siden bryllupsnatten. 

Ueheldige konsekvenser av å gi det man selv vil ha

Om man snakker forbi hverandre i uker, månender og år, kan man lett se for seg at begge ender med tom tank, og de verste utgavene av seg selv. Det er det siste vi trenger og ønsker i en tid der vi uansett kan slite med søvn og frykt og spenninger, forbundet med en nært foregående fødsel og stor livsendring.

BabySensor og Kjærlighetsspråkene: En del av mye som til sammen skal bidra til trygghet og tilknytning

Så, hva har relasjonell trygghet og full kjærlighetstank med BabySensor å gjøre? Jo, Fevang forklarer; for henne og BabySensor handler det om å gi foreldre trygghet, forbedret søvn og ikke minst mulighet for å senke skuldrene. Dette er helt avgjørende for å kunne ivareta parforhold og egen helse, noe som igjen påvirker omsorgsevnen og mulighet for aktiv tilstedeværelse og sunn tilknytning – i den viktigste fasen i et menneskes liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *